• Log in with Facebook Log in with Twitter Log In with Google      Sign In    
  • Create Account
  LongeCity
              Advocacy & Research for Unlimited Lifespans


Adverts help to support the work of this non-profit organisation. To go ad-free join as a Member.


Photo
- - - - -

Vlaming leeft weer beetje langer


  • Please log in to reply
No replies to this topic

#1 didierc

  • Life Member
  • 284 posts
  • 1,032
  • Location:Belgium

Posted 31 May 2009 - 06:45 PM


Goed nieuws. De levensverwachting blijft stijgen in Vlaanderen. Gemiddeld stijgt de levensverwachting van de Vlamingen elk jaar met ongeveer 3 maanden. Een beetje meer voor de mannen, een beetje minder voor de vrouwen.

Maar natuurlijk is het nog niet genoeg. En zonder genoeg wetenschappelijke investeringen komt de "escape velocity" waarschijnlijk niet binnenkort.

Zie een artikel van De Standaard hierna. Zie ook: http://www.vlaandere...nieuwsberichten en http://www.zorg-en-g...ftecijfers.aspx.

Didier C.

-----------------------------------------------------------------------------

Vlaming leeft weer beetje langer
zaterdag 30 mei 2009
Auteur: (vdr)
BRUSSEL - De Vlaming leeft steeds langer. Dat blijkt uit de recentste gezondheidsindicatoren van 2007 die de Vlaamse minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Veerle Heeren (CD&V), vrijdag heeft voorgesteld.

Van een Vlaams jongetje dat in 2007 geboren is, wordt verwacht dat hij gemiddeld 77,9 jaar zal worden. Voor een meisje is dat 82,9 jaar. Vrouwen hebben dus nog altijd een langere levensverwachting dan mannen, maar de mannen dichten stukje bij beetje de kloof. Terwijl voor mannen de levensverwachting de laatste tien jaar met 2,8 jaar gestegen is, steeg die van de vrouwen 'slechts' met 2,1 jaar. Daarmee staan de Vlamingen op de vijfde plaats in Europa. Alleen Italianen, Fransen, Zweden en Spanjaarden leven nog langer.

Longkanker, borstkanker, hart- en vaatziekten en zelfdoding blijven de belangrijkste doodsoorzaken. Sinds 2005 is kanker de belangrijkste doodsoorzaak bij mannen, voor vrouwen zijn dat hart- en vaatziekten. Borstkanker blijft de belangrijkste doodsoorzaak bij vrouwen van 40 tot en met 69jaar. Hoewel het de belangrijkste doodsoorzaken zijn, daalt het aantal sterfgevallen door kanker, hart- en vaataandoeningen en zelfdoding.

De sterftecijfers voor hart- en vaataandoeningen in Vlaanderen behoren zelfs tot de laagste in Europa. In vergelijking met 1998 stierven in 2007 28procent minder mannen aan een hart- of vaataandoening, bij vrouwen was de daling 27procent.

Voor zelfdoding is Vlaanderen dan weer een slechte leerling. De zelfmoordcijfers liggen anderhalve keer hoger dan het Europese gemiddelde en ze zijn bij de hoogste in Europa. Toch verbetert de situatie in Vlaanderen.

Sinds 2000 sterven jaar na jaar minder Vlamingen door zelfdoding. In 2007 waren bij de mannen 24procent minder sterftes te wijten aan zelfdoding dan zeven jaar daarvoor. Bij vrouwen daalde het percentage overlijdens door zelfdoding met 14,5 procent. De meeste zelfdodingen komen voor bij mannen ouder dan80. (vdr)


Bron http://www.standaard...r beetje langer




0 user(s) are reading this topic

0 members, 0 guests, 0 anonymous users